google-site-verification=BGrTPBzbARRMNjiFX9At7oxZ61nQLT4rxAeSKmFILYg Ivartalanítás blog
top of page

Miért fontos az ivartalanítás? Döntsön megfelelően!

Az ivartalanítás szükségességét számtalan kutatás alátámasztja. Néhány indokot most kiemelünk, amelyek segíthetnek dönteni:

Az ivartalanított kutyák statisztikailag 1-2 évvel tovább élnek, mint nem ivartalanított társaik.

  • A nőstény kutya minden egyes ivarzás után ki van téve az álvemhességnek és a méhgyulladásnak.

  • Az ivaros szuka kutyák túlnyomó többsége emlődaganatos lesz idős korára. Az emlődaganatok pedig gyakran áttétet adnak a tüdőbe. Az ivartalanítással meg lehet előzni az emlődaganatok kialakulását.

  • Az álvemhesség egy szörnyű stressz a kutyának, pszichológiailag is komolyan megviseli az állatot /sokszor a gazdáját is/.

  • Az álvemhesség szövődményeként gyakran emlőgyulladás és olykor ökölnyi méretű emlőtályogok alakulnak ki, ami általában nem halálos kimenetelű betegség de a gyógyulás hónapokig elhúzódik.

  • A méhgyulladás azonban egy halálos veszedelem, minél idősebb korban éri el a szuka kutyát, annál reménytelenebb megmenteni. Sokszor tetemes költséggel járnak az erőfeszítések és a végén nem biztos hogy a beteg túlél. Ettől a betegségtől az ivartalanítás megóvja a szuka kutyákat.

  • Az ivartalanítás segít elkerülni a méh- és hüvely daganatos betegségeit is, amelyek sajnos szintén nem ritkák (és egyre fiatalabb korban fordulnak elő).

Az ivartalanítás ellen szinte egyáltalán nincs érv; ami esetleg felsorolható, azok extrém ritkán előforduló vagy kis megbetegítő képességű kórképek; szemben a fent felsorolt halálos veszedelmekkel.

Az előzetes vizsgálatokkal (vérvétel, indokolt esetben szív ultrahang) az altatási kockázat minimalizálható.

A laparoszkópos beavatkozás során használt elektrosebészeti eszközök biztonságosabbak.

Mi biztosak vagyunk benne: az ivartalanítás egy jó döntés.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page