google-site-verification=BGrTPBzbARRMNjiFX9At7oxZ61nQLT4rxAeSKmFILYg Ivartalanítás blog
top of page

Nézzen be a műtőbe!

Fényképes beszámoló egy laparoszkópos ivartalanító műtétről.


Első lépésként vénakanült helyezünk az állatba, amelyen keresztül a műtét során infúziót- illetve az előkészítés során az első adag nyugtatót kapja. A bódítást követően az aneszteziológus légcsőtubust helyez a páciensbe. A légcsőtubuson keresztül az egyik legmodernebb altatógáz és oxygén keverékét kapják az állatok, illetve ezen eszköz segítségével hárítható el egy esetleges légzésleállás.

Ezt követően előkészítik a műtéti területet, majd megtörténik a bemetszés.

Ezután következik a kamera portál és a munkacsatorna behelyezése.

A kamera és a fényforrás lehetővé teszi, hogy a sebész egy nagy felbontású monitoron az állat belső szerveit méretarányosan láthassa.



A petefészkek eltávolítása elektrosebészeti eszközökkel történik. Ezek olyan speciális csipeszek, amelyekbe két elektromos pólus van beépítve a csipesz mindkét megragadó pofájában. Így az elektromosság csakis a két pofa között, azaz a csipeszbe fogott szöveten keresztül tud haladni.

Az elektromos vezérlőegység rendkívül precízen megméri a csipeszbe fogott szövet ellenállását és szövettani összetételének elektrosebészeti jellegzetességeit.


Ezáltal éppen olyan frekvenciájú és nagyságú áram halad át a befogott szöveten, mint amekkorára szükség van ahhoz, hogy a szövetben haladó vérerek bezáródjanak.

Ez a modern módszer nagyságrendekkel biztonságosabb, mint a hagyományos varrófonallal való lekötés. A varrófonal lekötések lecsúszhatnak, olykor irritációt- gyulladást okoznak.




Az elektrosebészeti módszer közel százszázalékos megbízhatóságú. Az eképpen elhatárolt szövet végül átvágásra kerül. Néhány ilyen művelettel a petefészek, annak burkával együtt eltávolításra kerül. A lemetszett petefészkeket egy speciális megragadó csipesz emeli ki a hasüregből.


777 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page